W urządzaniu kuchni lepiej nie kierować się wyłącznie panującymi trendami, a własnymi upodobaniami i stylem życia. W przypadku kuchni szczególnie ważne jest również połączenie funkcjonalności z estetyką. Jak to zrobić?
 

1. Trójkąt roboczy

W aranżacji kuchni warto kierować się zasadą określaną jako „złoty trójkąt roboczy”. Co ona oznacza? Funkcjonalne ustawienie trzech najistotniejszych elementów tego pomieszczenia, czyli lodówki, kuchenki (piekarnika) i zlewozmywaka. Oznacza to takie zaprojektowanie kuchni, aby odległości między tymi sprzętami zapewniały komfort i ergonomię korzystania z nich. W praktyce optymalne odległości klarują się jak poniżej:
 

2. Podział na strefy

Posegreguj akcesoria, naczynia i sprzęty kuchenne zgodnie z częstotliwością ich wykorzystywania. Przedmioty, które używasz na co dzień, umieść na linii wzroku, natomiast na przykład odświętną zastawę możesz schować w górnych, rzadko używanych półkach.
 

Strefy w kuchni, które można wyróżnić to:

  • strefa zapasów – w strefie tej znajduje się lodówka, zamrażarka i szafka przeznaczona do przechowywania suchego i świeżego prowiantu,
  • strefa zmywania i przechowywania – zgodnie z ideą ergonomii pracy, zmywarka powinna znaleźć się obok zlewozmywaka oraz szafki do przechowywania naczyń,
  • strefa przygotowywania – wskazuje na obszar roboczy, w którym przygotowywane są produkty do pieczenia i gotowania. Znajdują się w niej sztućce, przyprawy, waga kuchenna, etc.
  • strefa gotowania i pieczenia – w strefie tej znaleźć się powinny oprócz mikrofalówki i kuchenki takie akcesoria jak: patelnie, garnki, rękawice kuchenne.

Podział na strefy sprawi, że zyskasz nie tylko ładnie urządzoną kuchnię, ale i dobrze zagospodarowaną przestrzeń.
 

3. Wymiary kuchni

Oczywiście nie ma złotej zasady, co do tego, jaka wielkość kuchni jest najlepsza. Inaczej będzie przebiegać aranżacja małej kuchni w kawalerce dla singli czy pary, a inaczej dla wielodzietnej rodziny. Z tego powodu, bez względu na to czy szukasz sposobu na urządzenie dużej kuchni czy aneksu kuchennego, ważniejsze jest branie pod uwagę przeznaczenia tego pomieszczenia oraz jaki styl i zwyczaje mają domownicy.
 

Pamiętaj, że nawet w przypadku małej kuchni nie musisz rezygnować z nowoczesnego designu na koszt funkcjonalności. Współczesne rozwiązania projektowe pozwalają na aranżacje niewielkich pomieszczeń z dbałością o estetykę.
 

4. Instalacje wodne i elektryczne. Oświetlenie

Zastanów się, ile urządzeń elektrycznych będzie wymagało podłączenia do gniazdek. Miej przy tym na uwadze, że lodówka, zmywarka, kuchenka i piecyk wymagają osobnego gniazdka. Nie umieszczaj ich także zbyt blisko zlewu i płyty grzejnej, aby nie doprowadzić do zwarcia, a w konsekwencji do pożaru.
 

Przykładowo:

  • lodówka – wymaga gniazdka 230V,
  • oświetlenie – w meblach powinno być zasilane napięciem 12V,
  • piekarnik – wymaga gniazda 1-fazowego 230V,
  • wentylacja z wyciągiem – wymaga gniazdka 230V.

Musisz wiedzieć, że oświetlenie to nie tylko ważny aspekt funkcjonalny, ale i aranżacyjny. Wybierając lampy dobrze jest je odpowiednio dopasować do stref, które zostały wspomniane w punkcie drugim.
 

5. Wybór stylu

W tym przypadku trudno o wskazówki, ponieważ ile ludzi, tyle różnych gustów i upodobań. Styl minimalistyczny, klasyczny, prowansalski, a może skandynawski? Pomysłów na urządzenie kuchni jest mnóstwo, a trendy ciągle się zmieniają. Poszukując więc kuchennych inspiracji najlepiej kierować się własnymi potrzebami i tym, w jaki sposób chcesz użytkować pomieszczenie. Plusem jest to, że współcześnie nie ma żadnych problemów z umeblowaniem kuchni, ponieważ oferty sklepów są na tyle bogate, że każdy może znaleźć coś interesującego.
 

Poniżej kilka przydatnych wskazówek:

  • W przypadku małych kuchni dobrze jest postawić na jasne kolory podłóg i ścian. Obicia mebli mogą być nieco ciemniejsze,
  • Na kuchennych podłogach oraz w miejscach szczególnie narażonych na zabrudzenia (np. przy zlewach) najlepiej sprawdzą się płytki w drobne wzorki,
  • W przypadku dużych kuchni lepiej jest uniknąć wrażenia pustki. Można to zrobić poprzez na przykład zamontowanie wyspy kuchennej czy postawienie dodatkowego stołu,
  • Sposób na uzyskanie większej przestrzeni: w przypadku małej kuchni dobrze sprawdzi się wysuwany blat roboczy oraz płytkie szafki i półki.


Warto wziąć pod uwagę powyższe sposoby na funkcjonalną i ładnie urządzoną kuchnię, aby cieszyć się nią dłuższy czas. Już na etapie projektowania pomieszczenia przemyśl styl, w którym ma zostać ona wykonana oraz kwestie, które pozwolą Ci zachować w niej ład i porządek.